A Tesla ugyan így is csúszásban van az önvezető rendszerének frissítésével, de az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy az amerikai gyártó ráfeküdt az önvezető rendszerének fejlesztésére.

Megérkezett a funkció, amellyel az autók maguktól választják meg a legideálisabb sávot az autópályán, ezzel a felhajtástól a lehajtásig majdnem önvezetővé téve az autókat. Már arra is reagálnak a Teslák, ha valaki kiteszi az irányjelzőjét, mert elénk szeretne sorolni, illetve a lámpákat is kezdik felismerni az amerikai villanyautók.

A lámpafelismerés viszont egyelőre csak egy passzív funkció, tehát az autó maximum figyelmeztetni képes arra, hogy piros előttünk a lámpa. Beavatkozni nem fog, még akkor sem, ha teljesen meg van róla győződve, hogy átrohanunk a piros alatt.

Egy hacker azonban, aki eléggé belemászott a saját Teslájának Autopilot rendszerében, megtalált egy érkező funkciót, amivel a Teslák már reagálnának is a lámpák jelzésére. Fontos megjegyezni, hogy a Teslákban egyelőre nem működik ez a funkció, így egy-két prototípuson kívül ez az egyetlen autó, ami magától áll meg a piros lámpánál!

A hackernek tehát sikerült feloldania a funkciót, és feltöltött egy videót arról, ahogyan az autó a piros lámpához való közeledéskor viselkedik.

A Verygreen felhasználónév alatt futó hacker a következőképpen nyilatkozott a funkcióról az Electrek szaklapnak:

„Mindez valójában nem „szuperstabil”, és az Autopilot hőmérséklete is észrevehetően emelkedni kezd, amikor bekapcsolom. Amikor azt mondom, hogy nem szuperstabil, akkor arra gondolok, hogy a rendszer boldogan látja zöldnek a pirosat, és hajt át magától a tilos jelzésen. Továbbá, amikor nem tud biztosra meggyőződni arról, hogy zöld a lámpa, akkor úgy lassít, hogy még legyen ideje megállni a kereszteződés előtt, ami szuper, de egyértelműen idegesítő mindenki számára, akik tisztán látják a szabad jelzést.”

Mindez természetesen nem minősítheti a Teslát, hiszen a gyártó egyáltalán nem tervezi ilyen állapotban elérhetővé tenni a jelzőlámpás funkciót. Ez a videó arra volt tökéletes, hogy lássuk, a Tesla már dolgozik ezen a funkción, és hogy kiderüljön, hogy nem mostanában érkezik majd a jelzőlámpákra való automatikus reakció.

The post Videó: a Tesla megától áll meg a piros lámpánál appeared first on ZoldAutok.hu.Forrás: zoldautok.hu

Hozzászólások

hozzászólások