Félünk az önvezető autóktól? Nincs miért! Legalábbis a gyártók és a fejlesztők ezt vallják. Ami biztos, hogy a számítógép által vezérelt autók idővel számtalanszor biztonságosabbak lehetnek majd, mintha magunk vezetnénk, bizonyos helyzetekben pedig már most érdemes bekapcsolni a fejlettebb asszisztenseket.

Egyesek viszont tartanak attól, hogy túl sok számítógépet, és túl sok automatizációt engedjenek a mindennapjaikba. Okostelefon, ami mindent tud rólunk? Nem túl kecsegtető. És hogy még az autómat se én vezessem? Kizárt. Mi van ha feltörik a rendszert?

Na, talán ettől kell a legkevésbé tartanunk. A Terminátor filmekből ismert robotok fellázadása viszont szintén félelemben tart néhányakat. Ahogyan pedig a TV-ben vagy a mozivásznon láthattuk, a gépek egymással is harcolhatnak.

Oké. Talán túl drámai mindez. De akkor is fergetegesnek tartom, ahogyan ebben a videóban egy önvezető Tesla „kegyetlenül kivégzi” ezt az ártatlan járókelő robotot.

A reklámozáshoz és promócióhoz készített Promobot v4-es változatát láthatjuk az egyik Las Vegas-i út szélén. Azt egyelőre nem értik az üzemeltetők, hogy mit keresett az aszfalton a robotjuk, de már vizsgálják az elkóborolás okát. A koccanás utáni esésben a robot sajnos olyan károkat szenvedett, amiket nem tudnak megjavítani, így ki kényszerül hagyni az idei CES-t.

A másik résztvevő egy Model S volt. Az akkor benne ülő utas szerint épp az önvezető rendszert tesztelték, amikor az autó „nekiesett” a robotnak. Azért mindenesetre nem túl jó reklám ez sem a Teslának, hiszen a koccanás könnyen elkerülhető lett volna a rendszer számára.

Vagy ez már a lázadás hajnala?

The post Robotot ölt egy Tesla Model S appeared first on ZoldAutok.hu.Forrás: zoldautok.hu

Hozzászólások

hozzászólások