Döntött a Parlament és több illetéket is megszüntetnek illetve többek között ingyen kaphatjuk meg az útlevelet, anyakönyvi kivonatot, a Hatósági Bizonyítbványt, Tulajdoni lapot. A döntés célja, hogy enyhítsék a terheket, felgyorsítsák a hivatali ügyintézéseket! Nézzük a listát:

  1. Nem kell fizetni az anyakönyvi kivonatért. Ha elvesztettük, akkor a másolatért 2000 forintot kérnek majd el.
  2. 65 év felett a jövőben az útlevél kiváltásért nem kell fizetni.
  3. Március 1-től a CSOK igénylése esetén szükséges hatósági bizonyítványt (eddig 3000 forint) díjmentesen kaphatjuk kézhez.
  4. Illetékfizetési mentességet kapnak azok az egyéni vállalkozók, akik a nyilvántartásban szereplő adatokról kérik hatósági bizonyítvány kiállítását. (Ez a költség eddig 3000 forint volt).
  5. Cégbejegyzés esetén sem kell a jövőben a cégbíróságon illetéket fizetni, a Kft, a Bt és az egyéni cégek számára. Mindannyian mentesülnek a bejegyzési költségek alól, és a közzétételi költségtérítési díj alól is. (Eddig a költségek 5000 forinttól 50.000 forintig terjedtek.)
  6. Megszüntették a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatosan eddig fizetendő 3000 forintos illetéket is.
  7. Építésügyi eljárás szabályaival összefüggő illetékek is változnak. A nem hiteles tulajdoni lap másolatát évente kétszer díjmentesen ki lehet kérni.
  8. Illetékmentességet kaphatunk akkor is, ha öntözési berendezést szeretnénk engedélyeztetni (eddig 10.000 forint volt). A közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának és megszüntetésének az eljárási díját is megszüntették.
  9. A szétaprózódott termőföldek egyesítése miatt nem kell március után már telekalakítási eljárás díját sem kifizetni (14.000 forint)

Hozzászólások

hozzászólások