Neked is megvan az az élmény, amikor szenvedsz a hétköznapok megpróbáltatásaitól, mint a partra vetett kutya, majd találkozol egy régi ismerőssel, akivel egyszerre indultatok, de valami csoda folytán azt az életet éli, amit te álmodtál meg? Megmutatja az új 15 millás bömbijét, a csoda házát, te meg elismerően hüledezel, gratulálsz, szinte már szalutálsz! Még a végén szerencsésnek érezheted magad, hogy az ismeretségi körödben vannak ilyen tehetséges emberek…

Semmi gond, ne irigykedj

Ugye először biztosan ezzel vádolnának meg, ha csúnyán néznél a másikra. Rád dobálnák a sarat, hogy bizony te egy irigy ember vagy, tipikus magyar lehúzós valaki, aki nem tud őszintén örülni a másik sikerének. Valahogy így érezheti magát az a gondolkodó ember, aki szól szülőnek, aki “kiárusította” gyermekét külföldre, hogy ezzel csak az a baj, hogy nem a gyerek fogja megtermelni a néni nyugdíját, hanem majd “én és a gyermekeim, akik itt maradtak”. Csókolom.

Meg miért is irigykednél? Miért kéne rosszul érezned magad amiatt, mert a másiknak bejött az élet? És miért foglalkoznál olyan gyakorlatilag kérdésekkel, minthogy a kollega 25-30-35 éves korára hogyan nőhetett “saját erőből” akkorára, hogy a családi költségvetés elbírjon egy 15 millás bömbit is és annak a fenntartási költségeit + a 80 millás házikó?

Tegyük fel, hogy kollega havonta 1 millió forintot tud félretenni és nem zavartatta az elmúlt évek jövedelememelkedései sem, hiszen már 20 éves kora óta konstans nettó 1 millió forintot tud félretenni. Hozamokkal, meg mindig tuti befektetésekkel ne foglalkozz, majd a végén a matekhoz hozzávágunk 30%-ot.

Szóval most 30, azaz 10 éve tud félretenni havi 1 millió forintot a helyi zsenipalánta. Ez 120 millió + 30%= 156 000 000 forint a vagyon. Nah most szerinted mennyire reális, hogy 156M vagyonból gyorsan kifizeted egy 15 millás bömbit + vásárol egy 80 millás házat és olyan luxusban él, mintha nem lenne holnap? Gondolom sehogy. Nagyon ritkán jön ez ebben a formában össze.

Ha jobban belegondolsz, akkor 1 millió forintos nettó megtakarításhoz kéne keresnie nagyjából nettó 1,5 milliót.

Alkalmazottként a bruttó bére nagyjából 2,5 millió forint körül alakult volna az elmúlt 10 évben (20 évesen még diplomája sem volt). Ha vállalkozó, akkor is legalább az osztalékadót,SZJA-t, IPA-t meg még egy-két dolgot ki kellene fizetnie, tehát még abban az esetben is a cégének és saját magának nagyjából 2 millióba kerülne alsó hangon ez a jövedelem.

Akkor mi a titok?

Mivel az egy körforgalomra jutó szerencselovagok száma meghaladja a tűréshatárt, ezért biztosan máshogyan rajzolják meg ezt a gyarapodási gráfot. Nem kell sokat gondolkodnod, vezessük be az adóelkerülés intézményét, a keresztszámlázás művészetét.

Persze a népies megnevezése ennek a dolognak a “csibész”, népünk hős gyermeke, akit felmentünk minden alól, mivel úgyis “csak az állam pénzét nem fizeti be” (az meg kapja be). Szinte büszkék vagyunk rá, hogy milyen bátor cselekedetet hajtott végre a büszke és gazdag úrfi!

 

De akkor miből fizetik az omladozó falakat a kórházakban?

Az a baj, hogy egyszerűen az emberek nem értik az állam működését. Képtelenek felfogni, hogy nem Zorbán, meg Gyurcsány ad CSOK-ot, támogatást, szoc. segélyt a saját zsebéből, vagyonából. Ezt a pénzt az összes magyarnak az adójából és járulékából (befizetések) fedezik alapvetően.

Nagyon jegyezd meg: az állam újra elosztja a TE és Julcsika pénzét. Amit az emberek befizetnek, abból osztanak segélyt, építenek óvodákat, fizetik az orvosokat.

Tehát a fenti sorok után már győztes helyzetben vagyunk. Jó az irány, mert már kezdjük kapizsgálni, hogy a pénz nem terem a fán és amikor az állam azt mondja, hogy stadion, azt alapvetően a te pénzedből teszi és nem a sajátjából. Mert az államnak nincsen saját pénze. Az államot nevezhetnénk egy felügyeleti szervnek, az emberek legfőbb könyvelőjének, aki többek között a pénz elosztásáról gondoskodik.

Ha még tudsz követni, akkor fésüljük össze a dolgokat!

Tudom, hogy teljesen kivagy az omladozó egészségügy, meg az egyre inkább használhatatlan oktatás miatt. Sajnos csak kapkodod a fejedet és nem tudod, hogy ezt ki tudná megoldani! Most már tudod, hogy létezik egy olyan szervezet a világon (magyar állam), akit azért fizetsz, hogy ezt megoldja! Jó reggelt kívánok!

Mit tapsikolsz a szomszédnak?

A cikk elején okosba kimatekoztuk, hogy az ismerős a 15 millás bömbivel nagy valószínűséggel nem zseni, hanem csibész. Valamit eltitkol, valamit nem fizet be. Persze ezt olyan nagyban csinálja, amire nincsen szavad. Te csak a hőn áhított luxust látod. És nem akarsz irigy lenni!

Pedig te is tudod, hogyha nem fizeted be az 5 000 forintos villanyszámlát, akkor megbüntetnek előbb-utóbb. Van egy jó hírem. Általában az ilyen szerencsés ismerős nem fizeti be a számlát, csak éppen pár nullát hozzá kell csapnunk, hogy a volument eltaláljuk.

Te meg tapsikolsz!

Tudod mit tapsolsz meg?

– Hogy emberek halnak meg a túlterhelt egészségügyben
– Hogy omladoznak a falak a kórházakban
– Hogy az esélyegyenlőség egyre inkább megszűnik létezni
– Hogy világcsúcs adókat fizetünk
– Hogy a tanárjaink, ápolóink, gondozóink másod és harmadállást vállalnak, mert nem tudjuk őket tisztességesen megfizetni..

Folytassam, vagy kezded érteni?

Mert a magyar társadalomban is létezik egy mindenkire érvényes, generációkon átívelő szerződés. Ezt hívhatjuk szolidaritásnak vagy láthatjuk a mögöttes eszmét, hogy gondoskodunk egymásról. A lényeg, hogy mindenki bedobál pénzt a közösbe (adó és járulék), amiből az újraelosztó szerv (állam) gondoskodik az alapvető ellátásokról (egészségügy, oktatás, rendvédelem, katasztrófavédelem, úthálózat, közmű…stb).

Ha Jakab úgy dönt, hogy nem dobál a közösbe, hanem vesz egy 15 millás bömbit, akkor ne tapsolj neki, mert a sok Jakab miatt nem jut elég pénz mindenre. És emiatt izgulhatsz a sürgősségin a szeretteid életéért vagy az iskolában a gyermeked jövőéért.

Nem mindenki lop, csal, hazudik. Rengeteg, becsületesen meggazdagodó embert ismerek. De az arány még mindig 80-20%. Általában az ilyen mértékű meggazdagodás mögött egy sikeres vállalkozás áll, amit büszkén felvállal Jakab. Ha viszont nem vállalja fel, nem egyértelmű, hogy honnan van a pénz, akkor nagy az esély a susmusra…

Kiemelt kép: pixabay.com

Forrás: iflgazdasag.blog.hu

Hozzászólások

hozzászólások