Miért nincsen pénzügyi kultúránk?- Elmondom

Úgy döntöttem, hogy kiírom magamból az okát annak, hogy a magyar pénzügyi kultúra miért fetreng saját hányásában!

Az oktatást okolod? A szüleid a hibásak? Az a baj, hogy nem születtél inspiráló környezetbe?

Egy fenéket! Ezek mind körülmények. Olyan körülmények, amikkel könnyebb lenne az életed, amivel tovább tudnál lépni. De itt a probléma sokkal mélyebben gyökeredzik!

Ugyanis már az alapok is olyan minősíthetetlenül sz@rok az Átlag Jenőnél, hogy onnan nemhogy győzni nem lehet, de valójában csoda, hogyan tudnak emberek, hogyan tud egy ilyen társadalom túlélni és valamilyen szinten egyről a kettőre jutni!

Az egész sztori ott kezdődik, hogy sokak számára ismeretlen, közegidegen fogalom a “köszönöm”, a “kérem szépen” és a “valahogyan visszaadom, amit kaptam”. Száguldoznak az infosztrádán, mint valami veszett vércse és minden morzsát felszedegetnek, miközben maguk mögé sz@rnak folyamatosan, mondván:

“előre haladok, és nem nézek vissza”

Ráadásul teljesen mindegy, hogy milyen információt kapnak meg, hiszen úgysem képesek vele mit kezdeni. Mindig várják a csodát, a világmegváltó dolgokat.

De ilyen NEM létezik! Miben reménykedik Átlag Jenő? Hogy majd az ő nevét sorsolják ki a takarékbetét játékban és minden megváltozik?

Ésha tud az infóval mit kezdeni, akkor mit ér vele? Szerinted hova haladunk, ha mindig csak “kapni-kapni és kapni” akarunk, de soha nem adunk vissza?

Kulturális f@s, ami itt zajlik. Mert nehezen nevezhető kultúrának az a helyzet, amikor mindenki mindenkitől csak elvesz, de érdek nélkül még véletlenül sem adna vissza, nem nyújtaná a segítő kezét (hatalmas tisztelet a kivételnek).

És akkor eljutottunk az [érdekig], ami a legfontosabb indikátor az életben ezek szerint. Ha érdeke van benne, akkor Átlag Jenő csontig benyal, Átlag Jenő fizet, Átlag Jenő kedves.

Amint elmúlik az érdek, és lerabolta a másikat, megkapott mindent, amit akart, akkor Átlag Jenő lelép, Átlag Jenő eltűnik, Átlag Jenő vádaskodik és már semmi nem jó.

És mit hagy szerinted maga mögött?

Elárulom: egy hatalmas, felperzselt ürességet. Egyszerűen ezek az Átlag Jenők kiégetik minden jóérzésű ember receptorait és totálisan érzéketlenné teszik a világgal szemben.

Ha túl akarsz élni, akkor vagy Átlag Jenő leszel vagy átváltasz Stand By módba, hogy a sok szemétségen felül tudj emelkedni.

Csodálkozunk, hogy nincsen pénzügyi kultúra…

Nagyon fontos gondolatokat írtam az imént, hogy megértsd pénzügyi vonatkozásában, miért nem történik semmi. Miért lesz minden egyre rosszabb…

Mint valami hisztis gyerek, Átlag Jenő üldögél a fotelban és felháborodik, ha nem kap meg mindent ingyen. Felháborodik, ha kamatot kell fizetni vagy a befektetésének vannak költségei.

Átlag Jenőnek soha semmi nem tetszik és Átlag Jenő SOHA nem hajlandó a közösbe visszaforgatni bármit is. Mert Átlag Jenő csak kivesz mindig, de soha nem ad bele.

Nem adja a tapasztalatait, a tudását, a támogatását, a korrektségét.

Az emberek nem korrektek egymással. A véleményük félpercenként változik, simán átlépnek bárkin és kizárólag magukkal foglalkoznak.

A kultúra pedig nem az egyénről, hanem a társadalomról szól. A kultúra az ismertetőjegye egy közösség, csoport, vagy embertömeg dolgokhoz való hozzáállásának.

Csodálkozol, hogy nem fejlődik a pénzügyi kultúra? Ehhez nem a szerződések ÁSZF-jeit kell bújni (nyilván azt is), hanem megnézni a környezetedet és közvetíteni feléjük:

“A te kultúrád jelen pillanatban az, hogy elvegyél. Látjuk, hogy nem működik. Próbáld meg, hogy visszaadsz valamit. Nézd meg mi történik a kedvenc virágoddal, ami illatos, ami gyönyörű, ami jó kedvre derít, de…

Ha letéped, akkor 1 napig csodálod, élvezed. Aztán vége. Kiirtottad., te meg mész tovább.

Ha viszont gondoskodsz róla, öntözöd, visszaadsz valamit, akkor élni fog és sokáig gyönyörködtet téged. Nem kell tovább menned, mert már megérkeztél” – Ezt hívjuk kultúrának

 

Forrás: iflgazdasag.blog.hu

Hozzászólások

hozzászólások