A kanadai Evoto villanyautók bérbeadásával foglalkozó cég nem sejtette, hogy mekkora bajban lesz, amikor odaadja az egyik Model S-ét egy üzletembernek tűnő férfinak, aki előre fizetett az autó egy hetes bérléséért. Az üzletről hamar kiderült, hogy nem egy hagyományos bérléssel néznek szembe, de azt még ekkor sem gondolták, hogy végül Olaszországban szerzik majd vissza a villanyautót.

Mindez Montreálban kezdődött, ahol a bérlő hitelkártyával foglalta le egy hétre a Model S-t. A dolgok akkor kezdtek gyanússá válni az Evoto számára, amikor meglátták, hogy egy montreáli konténerező cégnél parkol az autó. Két nap múlva pedig a GPS koordinátát jelző háromszög szürkére váltott, az autó pedig riasztott, hogy valami nincs rendben.

Megpróbálták felvenni a kapcsolatot a bérlővel, ám hamar rájöttek, hogy a megadott e-mail cím és telefonszám csak erre az üzletre lett készítve, és hogy ezeken keresztül minden bizonnyal nem járnak majd sikerrel.

Az Evoto azonnal a rendőrség felé fordult, de nem jártak sikerrel. Azt a választ kapták, hogy a bérbeadáskor első körben nekik kell megpróbálniuk megoldani a helyzetet, autólopásról pedig csak akkor tudnak bejelentést tenni, ha lejárt a bérleti időszak. Eközben a Tesla és a cég ügyvédje azt tanácsolták, hogy ne vesztegessék az időt, hisz egy ilyen helyzetben minden perc számíthat. Bármikor kihajózhatnak a Model S-sel a fedélzeten, a tengeren túlon pedig hamar nyoma veszhet a drága villanyautónak.

stolen-model-s-route-1

Egy magánnyomozót alkalmaztak, hogy derítse fel azt a környéket, ahol utoljára tudomásuk volt az autó helyzetéről. Az ügyvédjük segítségével hamar sikerült megkapniuk a házkutatási engedélyt a konténeres telephez, ahol úgy tudták, hogy egy használt autóként exportálják a Model S-t. Szerencsére a biztonsági kamera felvette azt a személyt, aki a Model S-t a céghez vitte, illetve azokat a papírokat is fel tudták mutatni, amelyekkel a konténert a hajós szállítócéghez vitték. Amikor azonban felvették a kapcsolatot a szállítókkal, kiderült, hogy elkéstek. A hajó, a Model-S sel a fedélzeten már nemzetközi vizeken van, és a Közel-Kelet felé tart.

Mivel az ügy már messze túlmutatott az eddig bevont szervek hatáskörén, az Evoto felvette a kapcsolatot az Interpollal. Kiderült, hogy a hajó meg fog állni Olaszországban, de gyorsan kellett cselekedniük, hiszen egyáltalán nem egyszerű egy Amerikában ellopott autót Európában visszaszerezni egy Közel-Keletre tartó hajóról. Az Evoto a helyi rendőrség segítségével kérvényezte a kanadai rendőrséget, hogy kérjék meg az Interpolt, hogy segítsenek abban, hogy az olasz rendőrség lefoglalja a Model S-t a hajóról. Szerencsére minden nagyobb gond nélkül ment, és egy héten belül már várták az Evoto autóját az olasz kikötőben. Mint kiderült, a tolvajok azt hazudták, hogy fémhulladék van a konténerben, hogy ne keltsen feltünést az amerikai villanyos. Valóban pakoltak némi fémet a konténerbe, de mellette ott parkolt az Evoto Model S-e is.

A szükséges papírmunka elvégzése után az autót visszaszállították Kanadába. Mindez 21 000 dollárjába került a bérbeadóknak, nem számolva a nyomozás és az ügy egyéb költségeit. Szerencsére ennek döntő részét állta a cég biztosítása.

Az Evoto tulajdonosa elmondása szerint hálával tartozik mindenkinek, aki segített visszaszerezni az autót, köztük a Teslának is, nem csak a segítségnyújtásért, hanem az autóban található technológiáért is, amely nélkül nem tudták volna megtalálni a Model S-t. Emellett megtanulták a leckét, és a jövőben sokkal tüzetesebben átnézik a bérlők hátterét, illetve elhelyeztek egy másodlagos nyomkövetőt is a Teslákból álló flottában.

Forrás: Teslasok

The post Lopott Tesla Model S került elő Olaszországban appeared first on ZoldAutok.hu.Forrás: zoldautok.hu

Hozzászólások

hozzászólások