A tavalyi év harmadik negyedétől kezdve a Tesla a saját weboldalán is feltünteti az Autopilot baleseti statisztikáit, hogy átláthatóvá tegye a rendszer biztonságát. Sajnos az amerikai autógyártó önvezető rendszere negyedévről-negyedévre egyre rosszabb számokat produkál, ám a balesetek gyakorisága még mindig sokkal ritkább, mint kizárólag az emberi sofőrök vezetése mellett.

2018 utolsó negyedévében a Tesla statisztikái szerint átlagosan minden 2,91 milliomodik Autopilottal megtett mérföldnél történt egy baleset. Ezzel szemben a rendszer nélkül 1,58 millió mérföldönként törtek össze egy Teslát.

2019 első negyedében valamivel romlott az Autopilot átlaga, hiszen 2,91 millió mérföldről 2,87-re csökkent az egybalesetes átlag, miközben Autopilot nélkül javultak a számok – a Tesla-sofőrök már csak 1,76 millió mérföldönként baleseteztek.

2018 Q3 – 1 baleset/3,34 millió mérföld (Autopilot) – 1 baleset/1,92 millió mérföld (Sofőr)

2018 Q4 – 1 baleset/2,91 millió mérföld (Autopilot) – 1 baleset/1,58 millió mérföld (Sofőr)

2019 Q1 – 1 baleset/2,87 millió mérföld (Autopilot) – 1 baleset/1,76 millió mérföld (Sofőr)

A számok alapján az Autopilot segítségével való közlekedés egyértelműen biztonságosabb, ám nagyon fontos, hogy a sofőröknek folyamatosan figyelniük kell a rendszerre, és készenlétben állniuk, ha valami hiba csúszna a Tesla rendszerébe.

A statisztikák szerint továbbá a Teslák jóval biztonságosabbak az átlagnál, hiszen az amerikai nemzeti közlekedési hatóság adatai szerint körülbelül minden félmilliomodik mérföldnél történik egy autóbaleset.

The post Egyre több balesetben vesz részt a Tesla Autopilot appeared first on ZoldAutok.hu.Forrás: zoldautok.hu

Hozzászólások

hozzászólások