A Toyota számára egyáltalán nem idegen az autók tetejére szerelt napelem. Bár a Tesla még nem hisz benne, a japán gyártó már többször is megpróbálkozott a technikával. Az egyetlen probléma, hogy az eddigi rendszerek túl kevés teljesítménnyel bírtak ahhoz, hogy láthatóan felpumpálják a naponta megtehető elektromos kilométereket.

Az első, Priushoz választható rendszer például 50 wattos teljesítménnyel bírt, ami csak gyengébb fogyasztókat volt képes ellátni. A 2016-os konnektoros Priusban már valamivel feljebb tolták a teljesítményt, így ott akár napi néhány ingyen, a napból nyert kilométerrel gazdagodtak a tulajdonosok. Az már más kérdés, hogy ez megéri-e a félmilliós extrát.

Gondolhattuk, hogy a Toyota nem éri be ennyivel, és tovább fejleszti a napelemes megoldást. A japánok a legfrissebb hírek szerint partnerséget kötöttek két ezzel foglalkozó startuppal is, amelyekkel közösen dolgoznak a korábbiaknál jóval hatékonyabb rendszereken.

Egy mai bejelentés szerint már meg is kezdődtek az első tesztek. A napelemekkel borított tesztautótól a Toyota nem vár kevesebbet, mint hogy akár 56 kilométernyi energiát is gyűjtsön a napfényes órák alatt. Elmondásuk szerint a felhelyezett próbarendszer maximális teljesítménye 860 watt. Egyedi továbbá, hogy ez már nem csak parkoló helyzetben, hanem akár menet közben is képes tölteni a lítiumionos akkumulátorcsomagot.

A Toyota a rendszer megjelenéséről egyelőre nem beszélt. A tesztek eredményeit elküldik a startupoknak, és közösen dolgoznak majd a rendszer fejlesztésén.

The post Akár több mint 50 km napi hatótávot is ígér a napelemjeivel a Toyota appeared first on ZoldAutok.hu.Forrás: zoldautok.hu

Hozzászólások

hozzászólások