Mind tudjuk már, hogy a Tesla büszke rá, hogy székhelyéhez közel, kalifornián belül gyártja az autóit, a hozzájuk szükséges akkumulátorokat pedig egy szomszédos államban, Nevadában állítják elő. Azonban akármennyire próbálják az Egyesült Államokon belül tartani a gyártást Elon Muskék, bizonyos alkatrészeket muszáj importálniuk.

Így van ez egy nagyon fontos számítógéppel is, amely minden Model 3-ban megtalálható. A Kínából érkező alkotóelem létfontosságú lehet a gyártó legújabb villanyautójában, hiszen egy új kérvényben a Model 3 „agyaként” emlegetik a számítógépet. A fontossághoz mérten pedig sejthetjük, hogy nem egy olcsó alkatrészről van szó, aminek igazán keresztbe tehetett a tavaly kiszabott kínai importvám.

A Tesla számára elengedhetetlennek tűnik az alkatrész, így egy friss kérvényben azt szeretnék elérni Trump elnökségétől, hogy képezzen kivételt a számítógép a tavaly bevezetett vám alól.

Az amerikai gyártócég saját elmondása szerint több ok miatt nem tudott beszállítót váltani. Egyrészt ez másfél évet tolt volna a Model 3 indulásán, amit nem néztek volna jó szemmel a befektetők, másrészt pedig egy olyan fontos alkatrészről van szó, ami minőségbeli problémákat jelenthetett volna, de akár az autó biztonságát is befolyásolta volna a változtatás.

A jelen helyzet viszont szintén nem túl kecsegtető a Tesla számára, hiszen a 25 százalékos importvám erősen befolyásolja a Model 3-on befolyt profitot. Főleg azért fájhat annyira mindez, mert éppen a gyártó legjobban várt, legtöbb példányszámban előrendelt autójáról beszélünk, amelyből könnyen jóval többet adhatnak el a jövőben, mint az összes eddigi autójuk összeadott eladása.

Kíváncsian várjuk, hogy Trumpék kegyelmeznek-e a Teslának, vagy kegyetlenül vámolják a Model 3 „agyát” is. Muskéknak van néhány jó pontjuk az elnöknél amiatt, mert alapvetően az Egyesült Államokban kezdték a gyártást, és igazi amerikai cégként működnek. Ezzel szemben viszont biztosan levonnak néhányat amiatt, hogy villanyautókkal foglalkoznak, és hisznek a klímaváltozás fenyegetésében.

Forrás: electrek

The post A Tesla kérvényt nyújtott be Trumpéknak appeared first on ZoldAutok.hu.Forrás: zoldautok.hu

Hozzászólások

hozzászólások