Ha egy tudományos alapú módszert keresel ahhoz, hogy boldog és sikeres legyen az újév, nem kell bevenned magad könyvtárba, hogy a legnagyobb filozófusok könyvei fölött görnyedve lamentálj: „Min kéne változtatnom magamon?”. Egy friss harvardi tanulmány 75 év adatait vizsgálva tárja fel a boldogabb és sikeresebb élet titkát. A kulcs: tölts több időt olyanokkal, akik boldoggá tesznek.

Hogyan lehetsz igazán boldog? Hogy lehetsz sikeresebb jövőre? Hova fókuszáld az energiáidat, hogy mindezeket elérd? Ezek a kérdések benned is biztosan előjönnek. Nézzük, mik lehetnek a válaszok!

Pénzt és hírnevet akarunk

Egy felmérés szerint az emberek 80 százalékának legfőbb célja, hogy több pénze legyen, a másik legáltalánosabb igény pedig a hírnév. Adódik a kérdés, hogyan érhető ez el.

Nos, a többség szerint ennek módja a kemény és a még keményebb munka, hogy később az életünk boldogabb lehessen. A Harvard professzorainak tanulmánya szerint azonban ez óriási tévedés.

Harvardi kutatás a boldogság megtalálásáról

A neves intézmény kutatói úgy gondolták, a legjobb módszer az lenne, ha végig tudnák követni az emberek életútját, hogy megnézzék, mi teszi őket boldoggá vagy boldogtalanná az életükben. A vizsgálat keretében egész életük során interjúkat készítettek a vizsgálati alanyokkal a munkájukról, az otthoni körülményeikről és persze az egészségükről. Interjúkat készítettek a szülőkkel és gyerekekkel is, videón nézték meg, ahogy a feleségükkel beszéltek a résztvevők, hogy betekintést nyerjenek a kapcsolatok minőségébe.

A dolog nehézsége, amiért alig 1-1 ilyen kutatás járt sikerrel a világtörténelemben az, hogy az évtizedek során rengetegen kiesnek a kutatásból az alanyok és a kutatók közül is, sokszor elfogy a lelkesedés vagy a pénz.

A Harvard Grant & Glueck tanulmánya összesen 268 hallgatót vizsgált meg, egész pontosan azok fizikai és érzelmi jólétét. Ezzel párhuzamosan megnéztek 456, szegénységből indult gyereket is, akik Bostonban nőttek fel 1939 és 2014 között. Nekik gyakran még hideg-meleg vizük sem volt otthon, tehát tényleg hátrányos helyzetből indultak. A szintén több generációból álló tudóscsapat az alanyok agyi térképeit, vérképét, kitöltött tesztjeit, valamint interakcióit vizsgálta.

A kapcsolatokon múlik minden

A vizsgálati alanyok közül sokan a nulláról vezető pozícióba jutottak, mások pedig épp ellentétes utat jártak be. Egyesek leküzdötték az alkoholizmust, mások pedig súlyos betegséggel találkoztak. A Bostonból indult alanyok sokszor megkérdezték, hogy miért törődnek ennyit velük egyáltalán, hisz az életükben semmi extra nincs. A kutatás immár negyedik vezetője szerint viszont egy Harvardon végzett emberek közül sose tette fel senki ezt a kérdést, ők elég fontosnak ítélték magukat ehhez…

A kutatás eredménye

Mondanunk sem kell, hogy több tízezer oldal dokumentáció született a kutatás keretében.

Az eredmény meglehetősen egyszerű. A szoros emberi kapcsolatok felépíthetik vagy épp meg is törhetik egy ember jóllétét – mondja Robert Waldinger, a Harvard pszichológia professzora és a kutatás vezetője.

„A legtisztább üzenet, amelyet ennek a több évtizedes vizsgálatnak az eredményei megmutattak nekünk az, hogy a jó kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket” – mondta egy 2015-ös Tedx beszélgetésen.

Ha tehát boldogabbá szeretnél válni, koncentrálj a pozitív kapcsolatokra. A vizsgálatok bebizonyították, hogyha valaki másokra tud támaszkodni, az fokozza az agyi aktivitást, ugyanakkor csökkenti a fizikális és érzelmi fájdalomérzetet. Akik viszont egyedül érzik magukat, azok hamarabb tapasztalnak egészségügyi problémákat és hamarabb is halnak meg.

Például a boldogtalan kapcsolatokban élők, amikor fizikai problémákról adtak számot a kutatóknak, az derült ki, hogy náluk sokkal több volt a mentális és egyéb baj is, ami kapcsolódott ezekhez a gondokhoz. Ráadásul rövidebb ideig tudtak élesek maradni mentálisan, többek között hamarabb kezdett el és gyorsabban romlani a memóriájuk is.

A jó élet tehát jó kapcsolatokra épül. Ehhez barátokra, társra, családra van szükség. Ha még nem rendelkezel túl sok ilyen kapcsolattal, akkor se aggódj, nincs is szükség nagy csoport ilyen társra, a minőség a fontos ebben az esetben, keresd a megfelelő embert, embereket.

Könnyű-nehéz recept

A tanulságának alkalmazása azonban egyszerre könnyebb és nehezebb is, mint gondolnád.

Egyfelől több időt kell szánnod arra, hogy olyan emberekkel legyél, akikkel jól érzed magad. De ennek a pozitív hatásai nem egyik pillanatról a másikra érvényesülnek, mint mondjuk egy új kocsi vásárlásánál vagy egy új munka megszerzésénél. A kapcsolatok ugyanis összetettek: az ezekbe való befektetések időt igényelnek, hogy meghozzák a kívánt eredményt.

A munka, amelyet egy kapcsolat fenntartásába, fejlesztésébe kell befektetni, nagyon is megéri viszont.A tény az, hogy a pozitív kapcsolatok építése az egyike annak az 5 szokásnak, amely a self-made milliomosok sajátja. Legalábbis ezt mondja a tanulmány. Vagyis az a típus, aki nulláról építette fel sikerességét és vált milliomossá, mind rengeteget tett azért, hogy igazán jó kapcsolatai legyenek.

Az előfelmérés szerint minden ötödik amerikai magányosnak érzi magát. De ahogy tudjuk, lehetünk magányosak társaságban is. A fő tehát, hogy tényleg minőségi kapcsolatokat építs ki, amelyek tényleg hozzájárulnak, hogy a felek mentálisan egészségesebbek legyenek, és így fokozzák egymás boldogságát és sikerességét.

Forrás: penzugyi-tudakozo.hu

Hozzászólások

hozzászólások