Jövőre végre nem fogunk szűkölködni a hosszú hétvégékben (kilenc, 9! hosszú hétvége, éljen!), íme pár tipp, ahova érdemes ellátogatni akkor is, ha csak pár napunk van.

Az alábbi úticélokban közös, hogy mindenhova megy fapados (de Szarajevóba saját autóval is érdemes elugrani), ha nem szeretnénk, még kocsit sem kell bérelnünk, a repjegyek még nincsenek az égben, de az időjárás már a kedvünkre fog tenni tavasszal is.

És az Amszterdam melletti Keukenhof csak azért nincs az ajánlott tippek között, mert oda remélem én jutok el végre, és nem szeretném, ha túl sokan lennénk. 🙂 A képek némi technikai malőr okán kivételesen nem sajátok, de az emlékek igen.

Szarajevó

Imádom. Fantasztikus hely, tényleg. Ezer éve kellett volna, hogy írjak róla, nem tudom eddig hogy maradt ki. Kulturális sokk, mindösszesen pár órányira hazánktól. Bebarangolod a város történelmének ezer és egy emlékét, beleveszel a bazárba, rongyosra járod a lábadat, majd leülsz egy liter sörrel és némi csevapcsicsával egy söntésbe és áldod az eszedet, hogy a hosszú hétvégédet nem egy túlzsúfolt, méregdrága wellnesshotelben töltöd.

religious-holidays-poskok_info.jpg

Alghero

Alghero Bosa mellett az egyik kedvenc szárd városom. Csak véletlen pottyant Szardíniára, igazából egy falat Spanyolország. Az 50.000-es kisváros 15-20%-a állítólag még mindig katalán, mindenesetre az egész jelleg, az érzet, ahogy sétálsz a városfalak között kiemel pár órára Olaszországból. Az óvárost övező ezer éves falak egy jellegzetes katalán városkát ölelnek. Az egyik leglátogatottabb városa Szardíniának, de ennek a városban bolyongva nem sok nyomát látjuk. Menjünk fel a tekergős Sulis-toronyba és vessünk egy pillantást Katalóniára apró mására.

alghero-12-en-1462283209.png

Bari

Valamiért vonzódom a kikötővárosokhoz. Barit is sok útleírás lepukkant kikötőként fémjelezi, de ne essünk abba a hibába, hogy egy szavukat is elhisszük. Bari imádnivaló. Düledező, felállványozott, soha el nem készülő sikátorok, apró éttermek, zsúfolt halászkikötő, templomok, halpiac, teraszok, sós levegő, csapból is folyó aperol és tökéletes espresso. Ugyan mi más kellene még egy tavaszi hosszú hétvégéhez? Talán még fagylalt, de abból sem fogunk hiányt szenvedni, Puglia volt az első tartomány, ahol háromfajta nutella fagyit árultak, már emiatt is érdemes ellátogatni.

5_oldtown.jpg

Catania

Catania jóval nagyobb, mint pugliai kistestvére, és a lakosság számától függetlenül az érzet is egészen nagyvárosias. De ez semmit nem von le az értékéből. TIsztaság itt már nincs, ezt ne is reméljük, nem Nápoly (amit nem szabad pár nappal elintéznünk, azért nincs a mostani listában), de bizony kosz azért van. Hamisítatlan olasz város, nyüzsgés, hatalmas terek, katedrális, templomok, parkok, rengeteg látni-, ízlelni- és szagolnivaló. Ha nem vagyunk restek mégis kocsit bérelni, akkor az Etnát ne hagyjuk ki, valamint Noto és Siracusa még mindenképp kerüljön fel a bakancslistánkra.

sicilia-barocca-1.jpg

Lisszabon

Nem vagyok egy költözős típus, Budapesten nőttem fel és itt is tervezem leélni az életemet. Eddig összesen két városra mondtam a több ezer meglátogatott közül, hogy ide hajlandó lennék másnap költözni. Az egyik New York, a másik Lisszabon.

Csodálatos hely.

Elég kicsi, hogy igazán bele lehessen szeretni és elég nagy, hogy sose unjuk meg. Napokig lehet kóborolni a dimbes-dombos utcákon (értsd bele fogsz pusztulni, ha nem elég kényelmes a cipőd és elég edzett a lábad, mert ez bizony kemény terep. Szintkülönbségek, macskakő, domb, megint domb, még egy domb és még párszáz lépcső.). Múzeumok, a híres 28-as villamos – ami szép, szép, de azért a 2-es villamos akkor is 2-es villamos marad, a tökéletes Pastais de Belém, a Jeromosok kolostora, a modern negyed. Mindehhez friss halak, fél eurós kávé, Madridot megszégyenítő piacok és a város közepén elhelyezkedő pályaudvar. Amit használhatsz becsülettel, ha nem voltál rest két-három nap alatt bejárni Lisszabont, hiszen egynapos kirándulásra vár rád Sintra, a maga potom 4 kastélyával, amiből 1-ért is megérné odamenni, vagy Tomar, amihez hasonló templomos kolostort nem nagyon találsz még egyet Európában.

lisboa14-slide.jpg

Madrid

Ha januárban megjártad Barcelonát, tavasszal ugorj el Madridba. Madrid mindent tud, amit egy tökéletes városnak tudnia kell, leszámítva talán a tengert. De van az a churros mennyiség, amiért ezt is megbocsátod neki. Csodálatos város, Európa legszínvonalasabb múzeumaival (és nem, nemcsak a Prado, sőt!), a gyönyörű Retiro parkkal, eldugott piaci tapasozókkal, tetőteraszokkal, széles sugárutakkal, hatalmas terekkel. A kényelmes cipőt szintén nem árt becsomagolni, de a lisszaboni sáladat otthon hagyhatod, a városban tavasszal sem fogsz fázni. Hangulatos, nyüzsgő, hamisítatlan spanyol hely, imádni fogod.

9d06864e1a551111cd5115d0310489a8-madrid.jpg

HA AZT MOST MÁR TUDOD MIT FOGSZ CSINÁLNI A HÉTVÉGÉKEN, DE A HÉTKÖZNAPOK MÉG GONDOT OKOZNAK, MI ITT VAGYUNK.

képek: https://www.celina-tours.com, http://www.sicilianemotions.com, http://www.musicpotential.com/, https://www.maggiore.it

Forrás: y2ycoaching.blog.hu

Hozzászólások

hozzászólások