Az év vége közeledtével elborítják az üzenőfaladat a különböző 2018-as tervezők. Töltsd le, töltsd ki, színezd ki, vágd ki, ragaszd össze. Ha nem elég az ingyen letölthető, menj el a workshopra, és ezzel biztosítsd magadnak, hogy a 2018 végre úgy fog kinézni, ahogy mindig is szeretted volna. A terveidet persze csak lila, kockás, csilivili naplókba lehet beleírni, de ezt tudod úgyis.

img_8300.JPG

Ezzel nincs is semmi gond. Töltsd le, vágd ki, színezd ki, akaszd fel, menj el a workshopra. Csak egyet ne gondolj, hogy ezzel kész is vagy. A terveid nem ettől fognak megvalósulni. De ha nem ettől, akkor mitől? 5 pont, nem bonyolult, nem újdonság, mégis ha végiggondolod, pont ezeken bukott el a 2017-es terved, amit áprilisban nyitottál meg utoljára.

Szóval ha nem akarod, hogy a virtuális bluetech elengedjen és a falra tűzött design terveződ a kanapé mögött porosodjon, figyelj az alábbiakra.

1. Ne tűzd ki újra!

Ha tavaly is eldöntötted, tavaly is kitűzted, és idén sem valósítottad meg, akkor azért nem, mert a terv rossz. Ne vedd elő, ne porold le, találj ki egy másikat. Igazíts rajta. Ha az volt a terv, hogy megtanulsz olaszul, de nem sikerült, ne tűzd ki megint.

Döntsd el, hogy havi négy leckét végigtolsz a duolingo-n, hogy három sorozatot végignézel szinkron nélkül, csinálj bármit, de ugyanazt ne.

Mert a “már tavaly sem sikerült, ugyan ki vagyok én ahhoz, hogy fussak egy maratont”-típusú kisördög gyorsabban előjön és nehezebb elzavarni.

2. Határozz meg mérföldköveket!

Ezerszer, ezerféleképpen a szádba rágta már mindenki, mégis csak a másodikig fókuszálsz. Tessék konkét, megfogható mérföldköveket kitűzni. Akár a vállalkozásodról van szó, akár magadról. A növelni akarom az insta követőim számát, így nagyon kevés. Februárra szeretnék 1000 insta követőt, júniusra 2000-et, októberre 4000-et. Ehhez azt kell csináljam, hogy…

long-stairs-1352364245i27.jpg

Nem egy true why, mégis sokan elengedik a kérdést a végcélnél. Ez a cél, aztán majd, hogy hogy fogom csinálni, azt kigondolom később. Nem fogod kigondolni, tudod te is, tavaly sem tetted. Mert szembe jött a nagyi diós bejglije, egy szelet nem árthat, karácsony van.

Zsíros kézzel meg ki áll neki mérföldköveket tervezni az életmódcéljaihoz, ugye. 🙂

3. Kövesd!

Hiába tervezel, ha nincs, aki számon kéri. Ha számon tudod magad kérni, legyél az te magad. Ha nem, szerezz egy barátot, egy tesót, egy coachot akár (aki – ha profi – úgyis megtagadja majd, hogy számon kérjen, mert nem ezért tartod, hanem hogy vele elérd végre, hogy magadat is képes legyél rendesen felelősségre vonni), bárkit, aki erre alkalmas. És ugyanúgy tervezd be a mérföldköveknél az újratervezést, számon kérést, igazítást. Ha minden mérföldkövet változtatás nélkül meg tudtál valósítani, alacsonyra tetted a mércét. A terv nem arra való, hogy megvalósítsuk.

4. Ne ragaszkodj hozzá!

A legnagyobb hiba, amit el tudsz követni, ha ragaszkodsz a terveidhez. És a leggyorsabb út ahhoz, hogy elveszítsd a motivációdat. Meg akartál írni egy könyvet, júniusban még sehol semmi, akkor hagyod a fenébe. Nem lehet mindenkinek könyve. Ugyan, miért ne lehetne?

typewriter-chapter-one1.jpg

Ha azt tűzted ki, hogy lesz egy könyved (és persze, hogy elfeledkeztél a 2. pontról és sehol egy köztes állomás), és júniusban sehol semmi, akkor leülsz és újra évet kezdesz. Mi kell hozzá, hogy legyen egy könyvem? Mennyi anyagom van készen? Hány szóból kell állnia? Hogy lehetne egybefésülni? Ki tud segíteni benne? Mennyit kell írnom ehhez egy hónap? Egy héten? Egy napon? És-a-többi.

5. Jutalmazz!

Magadat. HA megérdemled. Két véglettel találkozni a leggyakrabban, az egyik akkor is megjutalmazza magát, ha nem ért el semmit, a másik (én is ez utóbbi hordószónokok táborát erősítem sajnos) akkor se jön rá, hogy megérdemli, ha már régen járna neki a jutalom. Tessék a mérföldkövek mellé betenni a megfelelő – reális mértékű – jutalmakat és használd őket bátran. Azért élsz, azért dolgozol. Magadért.

FACEBOOK? SZERINTED HOGY LESZ NEKÜNK ÍGY 4000 KÖVETŐNK KARÁCSONYRA?

Igen, múltkor még 5000-et mondtam, tudom. De ügyes vagyok, észrevettem a hibát a terveimben és tartva a 4. pontot változtattam. 4000-nél pedig jön a jutalom. Ha megérdemlem. Majd eldöntöm akkor.

Forrás: y2ycoaching.blog.hu

Hozzászólások

hozzászólások